Забележителности

ТОП 10 НА НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МЕСТА ОКОЛО ПАМПОРОВО - ЛЯТО 2021

КУЛАТА „СНЕЖАНКА“

КУЛАТА „СНЕЖАНКА“- символът на Пампорово -висока е 156 метра и изградена на 1926 м. н.в. От терасата й се разкрива 360- градусова панорамна гледка към Родопите.

ЕКО ПЪТЕКА „НЕВЯСТАТА“

ЕКО ПЪТЕКА „НЕВЯСТАТА“ –Екопътеката е с дължина около 900 метра. Води до едноименната скала Невястата, която е един от символите на Смолян. Пътеката е лесна за откриване тя започва от разклона за манастира „Св. Пантелеймон“.Екопътека „Невястата“ предлага отлични условия за любителите на силни усещания – изкуствена стена за катерене с височина 10.5м маршрути за скално катерене, алпийски тролей с дължина 100м и денивелация от 30м.

ЕКОПЪТЕКА КАНЬОНЪТ НА ВОДОПАДИТЕ КРАЙ СМОЛЯН

ЕКОПЪТЕКА КАНЬОНЪТ НА ВОДОПАДИТЕ КРАЙ СМОЛЯН – Дълга е около 6 км. и минава през резервата „Сосковчето” и се вие по течението на река Еленска. Преброени са около 50 водопада, водни каскади и ручеи. Екопътеката дава възможност лесно да достигнете до част от тях.

ПЕЩЕРИТЕ „ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО“ И „ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА“ КРАЙ ТРИГРАД.

Дяволското

гърло е пропастна пещера, формиралa се в следствие пропадане на земните пластове. Естественият вход на пещерата, който сега е изход за туристическия маршрут в нея, прилича на дяволска глава, в която се изливат водите на река Триградска. Името на пещерата Дяволското гърло е свързано  и със странния факт, че каквото влезе в пещерата сякаш се поглъща и не излиза от нея.

Ягодинска

пещера  е една от най-красивите пещери в България, заради многобройните си и чудати типично пещерни форми и образувания. Намира се в Буйновското ждрело, близо до село Ягодина, откъдето носи името си.

ПАНОРАМНА ПЛОЩАДКА ОРЛОВО ОКО НАД ЯГОДИНА

Панорамната площадка Орлово око в Родопите е изградена на връх Св. Илия, който е шапката на висок хълм над село Ягодина в Родопите. От площадката може да се насладите от високо на красиви гледки към Буйновското ждрело и на тясното шосе, което се вие долу в ниското като змия. Виждат се също много близки и далечни хълмове.

ОРФЕЕВИ СКАЛИ

ОРФЕЕВИ СКАЛИ – Орфеевите скали са разположени под връх Снежанка“ в Пампорово. Разходката е по добре маркирана пътека. Може да съчетаете и с пикник, тъй като в подножието на Орфеевите скали има обособени места за целта.

ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ

ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ – скален феномен , под формата на огромни мраморни арки, които свързват двата бряга на река Дълбок дол, известен още с името Скалните мостове. В миналото мостовете са представлявали една пещера, образувала се под рушащото действие на речните води. Намират се до с. Забърдо.

ВОДНА ПЕЩЕРА -ГОЛУБОВИЦА

ВОДНА ПЕЩЕРА -ГОЛУБОВИЦА – Голубовица е една от все още слабо проучените български пещери. Посещението на това чудно природно формирование е истинско приключение, което носи неповторима емоция и зарежда с висок адреналин.

ЕКОПЪТЕКА „ДЯВОЛСКАТА ПЪТЕКА“

ЕКОПЪТЕКА „ДЯВОЛСКАТА ПЪТЕКА“ –  (или Екопътека Дяволския мост и водопада) край село Борино е едно наистина атрактивно екстремно бижу в Западни Родопи. Тя се състои от два обособени кръга. По-малкият е дълъг близо 4км. и се изминава за около 3ч. и 30 мин. Големият кръг е с дължина 10км. Екопътеката е много живописна.

СЕЛО ШИРОКА ЛЪКА

Село Широка лъка е известно с оригиналния си родопски стил, музикални традиции и история. Многобройните къщи, съхранили характерната родопска архитектура, калдъръмените улици, сводести мостове на реката, характерния говор, песни и обичаи на местните хора дават възможност на всеки посетител да се докосне до българската култура и родопска самобитност.