Kamelia Hotel Pamporovo
post-title Перперикон https://www.kamelia-hotel-pamporovo.com/wp-content/uploads/2018/10/IMG_44041.jpg 2018-10-07 12:08:43 yes no Публикувано от Категории: Блог

Перперикон

Публикувано от Категории: Блог
Перперикон

Най уникалната част на светилището в Перперикон е Тракийския дворец с церемониалната зала, дълга почти 30 метра. Древното източно божество Митра е било почитано в дворцовия храм посветен на мъртвите. Около храма са разположени дванадесет гробници и подземие, които за съжаление са ограбени през вековете.

Дворецът е свързан със залата и олтара като обгорените сводове на самия олтар подсказват предназначението на самата зала в ролята си на „пророческа обител“. Пророческите ритуали вероятно са включвали обреди с вино и огън позволяващ на древните Тракийски жреци да правят своите гадания.

Днес археолозите допускат, че този храм е на Тракийския Дионис по повод на сведения от Херодот и Римски автори в последствие.

Самото светилище датира от периода на бронзовата и желязната епохи или края на второто и началото на първото хилядолетие преди Христа.

Резултат с изображение за перперикон
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0